Ваніль додавайте за бажанням, тільки не використовуйте хімічний ванілін. Беріть стручок, розріжте його, дістаньте насіння ножем та використовуйте. Порожній стручок можна покласти у банку з цукром для ароматизації. Я беру насіння ванілі у сиропі 2 ст л.
Інгредієнти:
✔️2 кг полуниці
✔️2 кг цукру
✔️стручок ванілі (або 2 ст ложки ванілі в сиропі) за бажанням
✔️вода 4 ст л
✔️вершкове масло 1 повна ч л
Приготування:
+ Полуницю промити, видалити хвостики і просушити. Беріть однакові ягоди середнього розміру, не м’яті! Пружні!
+ Я готую в казанку, мені так зручно, беріть або широкий сотейник або таз.
+ Воду в гарячий посуд, щоб відразу пішла пара і зверху підготовлену полуницю.
+ Раз на 2 хвилини на протязі 8 хвилин акуратно м’якою силіконовою лопаткою перевертаю ягоди
+ Почне виділятися полуничний сік, готуємо на вогні вище за середній, через 8 хвилин додаю цукор і акуратно перемішуємо, варимо 5-6 хвилин.
+ Як почне утворюватися пінка кидаю невеликий шматочок вершкового масла, масло видалить пінку. Або зніміть пінку стандартним способом.
+ Як час варіння вийшов шумівкою відокремлюю ягоди від сиропу, сироп повертаю на плиту і варю близько 40 хв до потрібного загущення, занурюю ложку, набираю сироп, як охолоне дивлюся на його густоту. Почніть перевіряти через 30 хв.
+ Як сироп готовий, повертаю полуницю в сироп і даю прокипіти ще 2-3 хвилини, вимикаю та додаю ваніль, акуратно перемішую.
Даю варенню охолонути до ранку, вранці розкладаю по стерилізованих банках, закручую стерилізованими кришками. Зберігаю у темне приміщення.