Апельсинова (цитрусова) паска
Нам знадобляться:
⠀
Борошно вищого ґатунку (просіюємо) ~ 650 гр
Цукор – 150 гр
Яєчні білки – 2 шт
Яєчні жовтки – 4 шт
Вершкове масло розтоплене – 100 гр
Цедра 1 апельсину
Цедра 1 лимону
Сік 1.5 великого апельсину (потрібно близько 150 мл)
Молоко тепле – 100 мл
Дріжджі свіжі Духмяна Хата – 25 гр
Родзинки – 200 гр
Сіль – 0.5 ч.л
Ваніль
⠀
Беремо дріжджі. Я обираю свіжі дріжджі Духмяна Хата – це активні дріжджі, які ідеально справляються з складною випічкою з великим вмістом масла, цукру і сухофруктів. І в попередню ромову пасочку, яка дуже важка по підйомності рекомендую взяти саме Духмяну Хату!
Дріжджі подрібнюємо, додаємо тепле молоко. Ні в якому разі не гаряче! Додаємо пару столових ложок просіяного борошна і столову ложку цукру. Накриваємо і відправляєм в тепле місце підніматись. Опара повинна збільшитись приблизно вдвічі. У мене опара «дозріла» уже за 30 хвилин.
⠀
Тим часом, знімаємо цедру з апельсину і лимону. Якщо попередньо їх обдати окропом, то цедра не буде так гірчити і зніматися буде легше. Додаємо до цедри половину цукру і гарненько перетираємо – так наша пасочка буде ще ароматнішою.
⠀
З апельсину добуваємо сік.
До цедри додаємо жовтки, ваніль і збиваємо їх до побіління. Білки збиваємо з сіллю і іншою половиною цукру в густу піну.
⠀
Беремо борошно, пам‘ятаємо, що не варто брати одразу всю кількість! Додаємо перетерті жовтки, розтоплене масло, опару, апельсиновий сік і починаємо вимішувати до однорідності. Обережно вводимо збиті білки. Ще трішки вимішуємо, щоб наше тісто набуло гладенької текстури, накриваємо і відправляємо на розстойку у тепле місце. Приблизно 1-1.5 години.
⠀
Після того, як тісто підійде – обминаємо і ставимо підніматись ще раз. Приблизно годину. Тісто рідке по консистенції, якщо вам складно працювати руками – раджу використовувати силіконову лопатку.
Тим часом запарюємо родзинки. Як розбухнуть – просушуємо і обвалюємо у борошні.
⠀
Знову обминаємо наше тісто і вимішуємо у нього родзинки.формуємо пасочки, викладаємо у форми і знову залишаємо підніматись.
Випікаємо при 180 градусах 40 хвилин (до сухого сірника).