7 продуктів, які допоможуть у профілактиці серцево-судинних захворювань

04 лютого 2018 р. 00:12

Найчастіше причиною хвороб серця є наявність тромбів в судинах людини, а також нестача речовин, що сприяють хорошій роботі серця. Певна частина необхідних нам речовин виробляється організмом самостійно, решту ж ми отримуємо разом з їжею.

Про це пише “Народна Правда” з посиланням на Healthy Diet.

З  їжі також ми отримуємо  і холестерин, а від якості продуктів залежить,  в “хороші” чи  в “погані” (що утворюють тромби) ліпопротеїди він перетвориться. Якщо проблема підвищеного холестерину вже в наявності, то завжди можна спробувати знизити холестерин народними засобами.

Нижче наведені деякі продукти, які допоможуть у профілактиці серцево-судинних захворювань.

1. Вівсянка. Розпочніть свій день з тарілки вівсяних пластівців, які насичені  жирними кислотами омега-3, фолієвою кислотою і калієм. Багаті на клітковину вівсяні пластівці допоможуть знизити рівень холестерину в крові і очистять кровоносні судини. При виборі продуктів з вівсяної муки, зверніть увагу на їх склад: борошно грубого помелу буде кориснішим.

2. Лосось. Багатий на омега-3 кислоти лосось може ефективно знизити артеріальний тиск і привести до норми згортання крові. Вживання цієї риби може знизити ризик серцево-судинних захворювань на третину. Лосось містить речовини, що є прекрасними антиоксидантами. Вибирайте рибу, яка виросла в природних умовах – лосось, вирощений в штучних водоймах, може містити пестициди та важкі метали.

Ви не фанат лосося? Спробуйте інші сорти риби:  макрель, тунець, оселедець, сардини, які також є профілактичними продуктами при захворюваннях серця.

3. Авокадо. Додайте трохи авокадо в сендвіч або салат зі шпинату, щоб отримати добову дозу системи жирів. Авокадо може знизити рівень “шкідливого” холестерину і сприяти виробленню “корисних” ліпопротеїдів. Авокадо сприяє кращому засвоюванню з їжі бета-каротину і лікопіну, які мають важливе значення для здоров’я серця.

4. Оливкова олія. Багата мононенасиченими жирами оливкова олія знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Проведені дослідження доводять цей факт, на користь його може свідчити й те, що більшість чоловіків на острові Крит мають схильність до високого рівня холестерину в крові, в той же час лише деякі страждають захворюваннями серця, та всім відомо, що  їхня національна кухня включає величезну кількість страв з додаванням оливкової олії.

5. Ягоди. Ожина, лохина, чорниця, малина, полуниця. Керуйтеся своїм смаком і вибирайте одні з них, адже в них знаходяться протизапальні речовини, які знижують ризик серцевих захворювань і раку.

6. Бобові. Сочевиця, горох, чорна квасоля містять жирні кислоти, кальцій і розчинну клітковину.

7. Шпинат. У доповненні з іншими овочами, порція шпинату здатна додати сил вашому серцю. Взагалі, овочі є невід’ємною частиною нашого раціону, ті ж, хто не вживає овочів або вживає їх у малій кількості, в 4 рази частіше мають проблеми з серцем.

Нагадаємо, постійне вживання продуктів, багатих калієм, серед яких банани, риба, м’ясо птиці та молочні продукти, може зменшити ризик розвитку інсульту на 21 відсоток, а також знизити ризик серцевих захворювань.

Раніше американські кардіологи  дійшли висновку, що ризик раптової зупинки серця значно зростає, якщо в організмі недостатньо кальцію. У людей з найнижчими показниками кальцію в крові ймовірність раптової зупинки міокарда значно вища, аніж у інших.

Також лікарі назвали “золоті” правила для здоров’я серця і довголіття. Ризик виникнення серцево-судинних захворювань можна знизити, якщо забути про паління, займатися спортом, відмовитися від жирної їжі, віддаючи перевагу овочам, фруктам і рибі.

Читайте також