10 причин запастися йодом: корисні властивості, про які мало хто знає

03 червня 2019 р. 12:47

Йод – антисептик широкого спектру дії, який «обеззброює» найрізноманітніші бактерії, гриби та інші найпростіші мікроорганізми, що викликають інфекційно–запальні захворювання у людини. Але корисні властивості препарату на цьому не закінчуються: його з успіхом можна застосовувати і для підтримки здоров’я культурних насаджень.

Йод можна застосовувати для підтримки здоров’я культурних рослин.

Кмітливі садівники давно підмітили унікальні властивості йоду і з успіхомвикористовують цей копійчаний засіб для лікування і профілактики грибних хвороброслин. Але в цьому випадку йод виявляється більш вибірковий: він здатнийпридушити діяльність лише деяких патогенів. Однак цінність дачної «йодотерапії» втому, що вона дозволяє позбавити рослини якраз від тих недуг, які завдаютьнайбільшої шкоди, загрожуючи повною втратою врожаю.

1. Фітофтороз

В першу чергу, безсумнівно, варто відзначити фітофтороз – небезпечну грибну інфекцію,яка без превентивних заходів дуже швидко губить усі томатні кущі. Проте, якщо у вас надачі завжди буде під рукою пара бульбашок йоду, ця недуга томатам не страшна.

Щоб захистити рослини від фітофторозу через 12-14 днів після висадки розсади в грунтпочинайте регулярно обприскувати їх розчином, приготованим з 9 л води, 1 л молочноїсироватки (її можна замінити натуральним знежиреним молоком) і 2 мл аптечного йоду5% -й концентрації, повторюючи процедури з інтервалом 10-12 днів.

Раніше на своїй дачній ділянці для профілактики фітофторозу я використовувалавиключно покупні фунгіциди, але одного разу випробувавши за порадою знайомоїйодний розчин в справі, відсунула дорогу хімію на задній план. Вищеописаний рецептчергую з іншими народними засобами, але тільки після «йодотерапії» спостерігаю такийприголомшливий ефект на томатних кущах: через день–два після обробки листя стаєсоковитим і набуває чудовий смарагдовий відтінок.

Йодний розчин, приготований за таким рецептом, виявиться корисним дляпрофілактики фітофторозу та інших культур сімейства Пасльонові – перцю, баклажана ікартоплі. Тому, обробляючи томати таким зіллям, обов’язково пройдітьсяобприскувачем і по грядці з їх «двоюрідними братами».

Якщо ви помітили перші уражені листочки на рослинах, негайно приберіть їх з кущів івідразу ж обприскайте посадки йодним еліксиром, повторивши процедуру ще 1-2 рази зінтервалом 4-5 днів – підступний фітофтороз повинен відступити. Але майте на увазі,що на запущеній стадії хвороби йод уже не допоможе.

2. Борошниста роса

Розчин на основі йоду буде прекрасним помічником в боротьбі з іншою грибноюнедугою – борошнистою росою, яка на відміну від фітофторозу повільніше «роз’їдає»рослини, але має на них не менше згубну дію. Цю хворобу при несприятливих факторахнайчастіше підхоплюють огірки, кабачки і гарбузи. Але якщо при виявленні першихознак захворювання почати обробляти рослини розчином (9 л води, 1 л молочноїсироватки та 1 мл йоду), повторюючи процедуру кожні 5-7 днів, можна за короткийпроміжок часу повністю позбавити їх від білого нальоту.

До того ж досвідчені городники стверджують, що при використанні йодного еліксиру наогірках батоги продовжують залишатися зеленими набагато довше і радують більштривалим періодом плодоношення. Вони радять пару раз обприскати огірки по листутаким розчином з інтервалом в 10-12 днів, навіть якщо ознак борошнистої роси немає.

Ягідні і декоративні чагарники, а також плодові дерева, уражені борошнистою росою,більш «товстошкірі» в порівнянні з овочевими культурами. Для очищення їх листя відбілого нальоту концентрація йодного розчину потрібна вище – 5 мл на відро води.

А ось трав’янисті декоративні культури нескладно вилікувати від цієї недуги таким жерозчином, як і для овочів: 1 мл на 10 л води. В цьому випадку для більшого ефекту тежкраще брати не звичайну воду, а розчин сироватки або молока (1: 9).

3. Прикоренева гниль огірків

Розчин, приготовлений з 10 л води і 1 мл аптечного йоду, ефективно захищає огірки відприкореневої гнилі, яка найчастіше гублять посадки в холодну дощову або надмірножарку погоду. Але тепер обприскувач можна відкласти в сторону: розчин потрібно литипід корінь рослин, витрачаючи по 1 л на кожен кущ.

4. Загнивання зав’язі кабачків

Кабачок – досить плідна культура і при правильній агротехніці завжди зав’язує велику кількість плодів. Але нерідко навіть при гарному догляді і сприятливих погодних умовахчисленна зав’язь на кущах починає загнивати.

Подібне явище може бути ознакою йодного голодування, яке легко виправити,одноразово внісши під кожен кущ по 1 л розчину, приготованого з 10 л води і 5 мл йоду.Щоб не викликати надлишок йоду в кабачках, після такої підгодівлі протягом сезонукраще не застосовувати йодовмісні розчини.

5. Кила капусти

Капуста – ще одна овочева культура, яка позитивно відгукується на йодотерапію. Дляцієї пані готують зілля з 10 л води і 2 мл йоду, підгодовують її під корінь з розрахунку 1 лна 1 рослину. Такі ласощі дають капусті на початку формування качанів, повторюючипідгодівлю ще 2 рази з інтервалом 15-17 днів. Цей нескладний і економічний західнадійно захищає рослини від кили і найкращим чином впливає на якість і розміркачанів.

6. Сіра гниль полуниці

Прекрасно зарекомендував себе розчин йоду і на полуничній грядці. Полуниця садова,оброблена йодним розчином 2 рази з інтервалом 5-7 днів незадовго до початкуцвітіння і ще 1 раз після нього, показує високу стійкість до ураження сірою гниллю і непошкоджується малинно–полуничним довгоносиком. Для цієї мети в відрі води (10 л)розводять 1 мл аптечного йоду, а потім рясно змочують ним суничні кущики і ґрунт у міжряддях.

7. Плодова гниль яблунь

Концентрований розчин на основі 10 л води і 10 мл йоду ефективно захищає яблуні відвельми підступної недуги – плодової гнилі. З цією метою дерева обприскують по листутаким еліксиром приблизно за місяць до передбачуваного збору врожаю і повторюютьобробку ще раз через 3-4 дня.

8. Мілдью і оїдіум винограду

Досвідчені виноградарі давно оцінили по достоїнству аптечний антисептик ізастосовують його в якості надійного помічника в боротьбі з оїдіумом і мілдью. Приперших ознаках цих грибних захворювань виноградні кущі рясно змочують зобприскувача розчином, який готують з 10 л води і 8 мл йоду, повторюючи процедурищотижня.

9. Обробка насіння перед посівом

Мало хто знає, що йод може виступити в якості ефективного засобу для знезараженнянасіння перед посівом. Для цієї мети вам знадобиться всього лише одна крапляаптечного препарату, яку розводять в 1 л відстояної води. В такому дезінфікуючомурозчині необхідно змочити відрізок марлі або х/б тканини, загорнути в неї насіння ізалишити згорток на 6-8 годин. Після цього посівний матеріал без промиванняпідсушують до сипучості і сіють в розсадну тару або на грядку.

10. Обробка картоплі перед посадкою

Йодним розчином також знезаражують насіннєві бульби картоплі незадовго допосадки. З цією метою в 10 л води додають 2 мл антисептика і зрошують отриманимзасобом бульби, розкладені в один шар в затіненому куточку саду. Коли бульбипідсохнуть, їх перевертають на інший бік і повторюють процедуру. Після такої обробкикартопля набагато швидше сходить. Нарощує більш пишні кущі і показує високустійкість до фітофторозу.

Хочеться заспокоїти особливо недовірливих дачників, які побоюються застосуванняйодного розчину на своїй присадибній ділянці. Вищеописані рецепти, які містять всвоєму складі мінімальні дози цього препарату (який спочатку береться вже в 5% -йконцентрації, а потім розводиться великою кількістю води), не можуть завдати шкодинашому здоров’ю. Перш ніж «осісти» в плодах овочевих або фруктових культур, йодпройде довгий шлях, і ті мікрограми, які потраплять до нас на стіл, виявляться нешкідливими, а якраз навпаки.

Читайте також