Про це розповіла директорка обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк.
За її словами, перші згадки про страву датують часами Київської Русі. Готують киселицю в селі Слобідка Козлівської селищної громади у родині Татарин-Куземко. Їхні родичі були переселені з Польщі в село Слобідка 1946 році.
Андрій Татарин і Надія Куземко готують киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
Місцеві жителі створили в себе на подвір’ї родинний музей старожитностей.
Дім родини Татарин-Куземко. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
На жорнах, яким понад 100 років, Андрій Татарин спершу змолов овес на борошно. Воно і є головним інгредієнтом киселиці.
Овес для проготування киселиці. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
"Коли приготували вівсяне борошно — можна додати теплої води і окраєць житнього хліба", — розповів чоловік.
Страву, якій більше тисячі років, готують на Тернопільщині. Суспільне Тернопіль
Мати Андрія — Надія Куземка зазначила, що робить киселицю за рецептом бабусі. Вона розповіла, що страву варили на заквасці, яку господиня готувала напередодні.
"Наша киселиця кисла два дні й уже викисла. Я її спробувала — якраз нормальна".
Андрій Татарин готує киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
Син Андрій допомагає господині у приготуванні страви. Він заварює киселицю, додаючи до неї спеції, а також часник та цибулю:
"На завершальному етапі додаємо засмажку з цибулі до нашої бритванки. І все це перемішуємо".
Андрій Татарин готує киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
Андрій Татарин є головою Тернопільської міської організації "Лемківщина". Він сказав, що готувати киселицю — одна з найдавніших лемківських традицій.
"Мусимо пам’ятати давні рецепти і старатися готувати ці страви, щоб не втратити культуру лемків. Часто згадую, як моя бабуся це робила і десь через роки, через покоління, щось згадується, напевно, на підсвідомому рівні, це дає можливість приготувати таку страву".
Андрій Татарин і Надія Куземка куштують киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
Надія Куземка розповіла, що має книжку, в якій є рецепти давніх страв.
"Моя бабця по лінії тата, була з Висліка Великого. В мене є дуже цінна книжка — монографія, видана в Варшаві в 2008 році. Видала цю книжку авторка Капелюх. Тут все описано, в тому числі, кухня. І зазначено, як говорили про киселицю: "Ми їли капусту, картофлі і борщ, киселиця була. Киселиця з вівсяного борошна".
Надія Куземко показує книжку, у якій є давні рецепти. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
За словами господині, киселицю часто подавали із печеною картоплею і споживали, як традиційну першу страву.
Андрій Татарин на Надія Куземко. Господиня наливає киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
У кожній родині мали власний рецепт. Тому киселицю планують внести до переліку об’єктів нематеріальної спадщини Тернопільщини, — розповіла директорка обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк.
"Є історичні свідчення, що в 997 році під час облоги Бєлгорода, коли наступали печеніги, люди харчувалися і вижили завдяки тому, що їли таку особливу страву з вівса. Щира вдячність тим, хто з прадавніх часів береже цю традицію", — зазначила керівниця департаменту.
Директорка обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк розповідає про обєкти нематеріальної культурної спадщини. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль
Фіксація об’єкту нематеріальної культурної спадщини експертною комісією — це один з етапів, — розповіла Світлана Байталюк. За її словами, експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики має вирішити, чи включити цю страву до національного переліку.