Давню страву, яку готують на Тернопільщині, пропонують внести до переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини

14 серпня 2024 р. 21:51

Стародавню лемківську страву киселицю, яку готують на Тернопільщині, планують внести до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини Тернопільщини і подати до національного переліку. Сьогодні, 14 серпня, відбулася фіксація страви спеціальною комісією.

Про це розповіла директорка обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк.

За її словами, перші згадки про страву датують часами Київської Русі. Готують киселицю в селі Слобідка Козлівської селищної громади у родині Татарин-Куземко. Їхні родичі були переселені з Польщі в село Слобідка 1946 році.

Андрій Татарин і Надія Куземко готують киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

Місцеві жителі створили в себе на подвір’ї родинний музей старожитностей. 

Дім родини Татарин-Куземко. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

На жорнах, яким понад 100 років, Андрій Татарин спершу змолов овес на борошно. Воно і є головним інгредієнтом киселиці.

Овес для проготування киселиці. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

"Коли приготували вівсяне борошно — можна додати теплої води і окраєць житнього хліба", — розповів чоловік.

Страву, якій більше тисячі років, готують на Тернопільщині. Суспільне Тернопіль

Мати Андрія — Надія Куземка зазначила, що робить киселицю за рецептом бабусі. Вона розповіла, що страву варили на заквасці, яку господиня готувала напередодні.

"Наша киселиця кисла два дні й уже викисла. Я її спробувала — якраз нормальна".

Андрій Татарин готує киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

Син Андрій допомагає господині у приготуванні страви. Він заварює киселицю, додаючи до неї спеції, а також часник та цибулю:

"На завершальному етапі додаємо засмажку з цибулі до нашої бритванки. І все це перемішуємо".

Андрій Татарин готує киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

Андрій Татарин є головою Тернопільської міської організації "Лемківщина". Він сказав, що готувати киселицю — одна з найдавніших лемківських традицій.

"Мусимо пам’ятати давні рецепти і старатися готувати ці страви, щоб не втратити культуру лемків. Часто згадую, як моя бабуся це робила і десь через роки, через покоління, щось згадується, напевно, на підсвідомому рівні, це дає можливість приготувати таку страву".

Андрій Татарин і Надія Куземка куштують киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

Надія Куземка розповіла, що має книжку, в якій є рецепти давніх страв.

"Моя бабця по лінії тата, була з Висліка Великого. В мене є дуже цінна книжка — монографія, видана в Варшаві в 2008 році. Видала цю книжку авторка Капелюх. Тут все описано, в тому числі, кухня. І зазначено, як говорили про киселицю: "Ми їли капусту, картофлі і борщ, киселиця була. Киселиця з вівсяного борошна".

Надія Куземко показує книжку, у якій є давні рецепти. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

За словами господині, киселицю часто подавали із печеною картоплею і споживали, як традиційну першу страву.

Андрій Татарин на Надія Куземко. Господиня наливає киселицю. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

У кожній родині мали власний рецепт. Тому киселицю планують внести до переліку об’єктів нематеріальної спадщини Тернопільщини, — розповіла директорка обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк.

"Є історичні свідчення, що в 997 році під час облоги Бєлгорода, коли наступали печеніги, люди харчувалися і вижили завдяки тому, що їли таку особливу страву з вівса. Щира вдячність тим, хто з прадавніх часів береже цю традицію", — зазначила керівниця департаменту.

Директорка обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк розповідає про обєкти нематеріальної культурної спадщини. Тернопільщина, серпень 2024. Суспільне Тернопіль

Фіксація об’єкту нематеріальної культурної спадщини експертною комісією — це один з етапів, — розповіла Світлана Байталюк. За її словами, експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики має вирішити, чи включити цю страву до національного переліку.
 

джерело 

Читайте також